2 lut 16:15
Saizou :

Podpowiedź
Tw. sinusów w ΔCDE
2 lut 17:02
salamandra: A skąd wiadomo ze kąt np. CAB jest dwa razy większy niż CDA?
2 lut 17:06
Saizou :
Z trójkątów równoramiennych
∠CAD=180−2α
| | 180−180+2α | |
∠ADC=∠ACD= |
| =α |
| | 2 | |
2 lut 17:08
salamandra: Czyli sin(90+α+β) = cos45, bo 2α+2β=90, wiec α+β=45
2R=2
√2p
R=p
√2
Dzięki Saizou
2 lut 17:47
Mila:
Możesz skorzystać z tw. :
Kąt zewnętrzny trójkąta jest równy sumie kątów wewnętrznych do niego nieprzyległych.
Stąd:
∡CAB=α+α=2α
∡CBA=2β
2 lut 18:04