Rozwiąż równanie √3 tg(3x+2/3π) = 1
Hjust2: | | 2 | |
Rozwiąż równanie √3 tg(3x+ |
| π)=1 |
| | 3 | |
2 lut 13:49
Jerzy:
3x + 2/3π = π/6 + kπ
2 lut 13:54
Hjust2: A skąd się to wzięło?
2 lut 14:00
Jerzy:
Podziel obustronnie przez √3
2 lut 14:02
Hjust2: | | 2 | | √3 | |
No to zostaje tg(3x+ |
| π)= |
| tak? |
| | 3 | | 3 | |
2 lut 14:06
Jerzy:
Tak.
2 lut 14:11
Hjust2:
co dalej? Nie mam żadnego pomysłu niestety.
2 lut 14:26
Jerzy:
2/3π na prawą stronę,redukcja i obustronnie dzielisz przez 3
2 lut 14:28
2 lut 14:36
Jerzy:
π/6 − 2/3π = ?
2 lut 14:42
2 lut 14:44
Jerzy:
Sorry.... 14:36 to dobry wynik
2 lut 14:50
Hjust2: O a jeszcze takie zadanie:
| | 2k+1 | |
Dla jakich wartości parametru k równaniesin4x + cos4 x = |
| ma rozwiązanie? |
| | k−1 | |
k≠1
2 lut 15:10