proste prostopadłe
monika: prosta prostopadła do prostej o równaniu: x+2y+5=0 jest? chodzi o wzor tej prostej
24 lut 13:04
Wydi: zamień na postać y=ax+b i później a
1*a
2=−1 lub a prostej prostopadłej musi być "przeciwną
odwrotnością"
24 lut 13:06
monika: nie za bardzo wiem jak to zrobic, umiem proste równoległe ale tych to raczej nie cwiczyłam
nigdy:(
24 lut 13:15
Wydi: no to pomogę, najpierw przekształć to równanie do postaci y=ax+b czyli po prostu wyznacz z tego
y.
24 lut 13:34
monika: tylko to jest ciezkie dla mnie.. to trzeba zrobic tak: 2y=−x−5
24 lut 13:40
Wydi: no dobrze, i teraz musisz podzielić przez to co stoi przy y czyli...
2y=−x−5
| | 1 | | 5 | |
y=− |
| x− |
| i teraz masz utworzyć z tego prostą prostopadłą czyli interesuje Cię a |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 13:45
Wydi: musisz teraz zmienić znak i odwrócić ułamek "do góry nogami" tego a czyli...
24 lut 13:46
monika: czyli bedzie y=−1/2x +3/2
24 lut 13:49
Wydi: nie, to co napisałem dotyczy tylko a czyli −1/2 odwróć ten ułamek i zmień znak i wyjdzie ci
prosta prostopadła

y=....x
24 lut 13:58
monika: nie rozumiem:(
24 lut 14:00
Wydi: −1/2 zmieniasz znak =1/2 i odwracasz=2 czyli y=2x
24 lut 14:05
agatka: bo ja mam do wyboru odp A y=−1/2x+3/2 B x+y+1=0 C y−1=2x D y=−5−2x czyli bedziepasowała odp C?
24 lut 14:08
Wydi: tak bo prostopadła jest y=2x+b a w Twoim wypadku y=2x+1 czyli C
24 lut 14:13
monika: dzieki wielkie za pomoc

24 lut 14:14
Wydi:
24 lut 14:15