Dowód
Justyna: Jak pokazać, że dla x>0 prawdziwym jest
2 lut 13:44
kacpi666xd: Ustalasz dziedzinę. Pierwsza sprawa to jak mamy ln(x) czyli logex (e to podstawa logarytmu, x
to liczba logarytmowana) e=2,71 jak wiemy bo to liczba Eulera. Czyli ex x−potęgi nigdy ci nie
da 0 więc
x<0 to nasze pierwsze założenie. Drugie to wiadomo chyba x−1 nie może równać się 0 czyli x−1≠0
więc
x≠1. Więc wiemy że x∊ (0,1) lub (0,+∞) no i każda z liczb jaką podstawisz w tych przedziałach
da ci
większą od 2.
2 lut 14:11
Justyna: W sumie jedyne co tu sensownego napisałeś to jest x≠−1, co jest w sumie oczywiste, ja się nie
pytałam o przedział tylko jak udowodnić, że w tych przedziałach funkcja jest większa od 2
2 lut 14:39
ABC:
Justyna to studia czy liceum?
2 lut 14:40
Jerzy:
Człowieku,co ty za brednie wypisujesz ?
2 lut 14:40
ABC:
z historii matematyki wiadomo że byli ludzie którzy wnieśli do Senatu USA projekt aby zmienić
wartość π na bodajże 3,2 więc można i e=2,71 przyjąć
2 lut 14:44
Justyna: Studia
2 lut 19:05
Adamm:
dla x = 1 jest problem
można założyć 0<x<1, bo w przeciwnym wypadku x = 1/y, 1>y>0, i mamy tą samą nierówność
dla y
2 lut 19:09
Justyna: Zdażało mi się już, że nie było założenia, więc może x nie może być też jedynką
2 lut 19:50