Ile sposobów?
Rafał: W każdym polu podanej tablicy 3x3 wpisujemy jedną liczbę wybraną ze zbioru {2,3,4,5,6,7}. Na
ile sposobów można wypełnić tę tablicę tak, aby suma liczb umieszczonych w narożnikach(4 pola)
tablicy wynosiła 13.
Dzięki za pomoc
2 lut 12:25
Jerzy:
Najpierw ustal jakie masz możliwości wybrania takich czwórek liczb.
2 lut 12:38
a@b:
| | 4! | |
2+2+2+7 =13 i mamy |
| = 4 sposoby (permutacje z powtórzeniami) |
| | 3! | |
| | 4! | |
2+2+3+6 =13 mamy |
| = 6 sposobów |
| | 2! | |
2+2+4+5 =13 6 sposobów
2+3+3+5= 13 6 sposobów
3+3+3+4 =13 4 sposoby
2+3+4+4 =13 6 sposobów
razem :
32 sposoby
na pozostałych 5−ciu miejscach mamy 6
5 sposobów ( jedna z sześciu) (6*6*6*6*6
Odp: 32*6
5 takich sposobów
========================
2 lut 12:56
Pytający:
| | 4! | |
a@b, |
| = 12.  |
| | 2! | |
(odpowiedź po poprawce to 56*6
5)
2 lut 14:42
a@b:
Słuszna uwaga
2 lut 15:28