Przekształcenie równania różniczkowego na nowe zmienne
różniczkowiec: dzdx − 2dzdy, u = 2x + y, v = y
dzdu * dudx + dzdv * dvdx = 2dzdu
−2dzdy = −2(dzdu*dudy + dzdv*dvdy) = −2(dzdu + dzdv)
Razem:
2(dzdu − dzdu − dzdv) = −2dzdv
Czy mój tok rozumowania jest poprawny?
2 lut 00:01
ABC:
gdzie tu jest równanie różniczkowe?
2 lut 10:32
różniczkowiec: równanie to dzdx − 2dzdy
2 lut 14:03
Jerzy:
To nie jest równanie.
2 lut 14:05
ABC:
równanie ma lewą i prawą stronę oraz znak równości
2 lut 14:41
różniczkowiec: Powinienem inaczej sformulowac zadanie. Przeksztalcenie wyrazenia rozniczkwego na nowe zmienne.
Podalem to tak, jak bylo napisane w tresci.
2 lut 17:10
ABC:
to róźniczkuj z funkcji złożonej :
| δz | | δz | δu | | δz | δv | |
| = |
|
| + |
|
| |
| δx | | δu | δx | | δv | δx | |
i podobnie po y
2 lut 17:20