Zbieżność szeregu
albi: Zbadać zbieżność szeregu liczbowego
| | n | | 2 | |
∑n=1∞ (−1)n+1 * |
| (1 − cos( |
| )) |
| | 2 | | n | |
Korzystam tu z kryterium Leibnitza i problem pojawia się w pokazaniu, że ciąg an jest
nierosnący. Mógłby ktoś pomóc?
1 lut 22:35
jc: | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1−cos |
| = 1− cos2 |
| + sin2 |
| = 2sin2 |
| |
| | n | | n | | n | | n | |
1 lut 23:27
albi: Do tego też doszedłem ale nie wiem co dalej bo pochodna nie wygląda jakoś przyjemnie
1 lut 23:29
jc: Może badaj funkcję od (sin
2x)/x na przedziale (0,1]?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Inny sposób: n sin2 |
| = |
| − |
| ( |
| −sin2 |
| ) |
| | n | | n | | n | | n2 | | n | |
| | (−1)n | | (−1)n | | 1 | | 1 | |
Twój szereg= −∑ |
| + ∑ |
| ( |
| −sin2 |
| ) |
| | n | | n | | n2 | | n | |
Pierwszy szereg jest zbieżny (to wiesz), drugi jest bezwzględnie zbieżny
(kryterium ilorazowe, porównanie z ∑1/n
2)
2 lut 09:39
Bleee:
Albi... Czy spełniony jest warunek konieczny zbieżności szeregu?
2 lut 10:52
albi: | | 1 | | 1 | |
Wydaje mi się że tak bo an = nsin2( |
| ) a przy n→∞ sin2( |
| ) dąży do zera, |
| | n | | n | |
przynajmniej mi się wydaje że jest to dobre rozumowanie
2 lut 11:05
albi: | | 1 | |
jc mógłbym spytać jak rozbijasz n sin2( |
| ) w tym innym sposobie |
| | n | |
2 lut 11:22
jc: Pokręciłem, być może pomysł z rozbiciem można poprawić, ale lepiej sprawdź
monotoniczność. Teraz mam już inne sprawy.
2 lut 11:54
albi: Rozumiem, dzięki za pomoc
2 lut 12:00
jc: Nie było tak źle.
x=1/n
| sin2x | | x2 − sin2x | | x2 − sin2x | |
| = x − |
| , |
| →0, x→0 |
| x | | x | | x*x2 | |
| | (−1)n | |
Szereg ∑ |
| jest zbieżny |
| | n | |
| | 1 | | 1 | |
Szereg ∑(−1)n n( |
| − sin2 |
| ) jest zbieżny bezwzględnie, |
| | n2 | | n | |
| | 1 | |
wystarczy porównać z szeregiem ∑ |
| |
| | n2 | |
| | 1 | | (−1)n | | 1 | | 1 | |
Dlatego szereg ∑n(−1)n sin2 |
| = ∑ |
| − ∑(−1)n n( |
| − sin2 |
| ) |
| | n | | n | | n2 | | n | |
jest zbieżny (różnica dwóch szeregów zbieżnych).
2 lut 12:36