funkcja
mat:
Podac najwieksza wartosc funkcji f na okregu o równaniu x2+y2 =1.
a) f(x,y)=4x+5y,
1 lut 22:25
mat:
Trzeba liczyc pochodne i szukac punktow krytycznych?
2 lut 00:58
Blee:
f(x,y) = 4x+5y
chyba każdy się zgodzi, że:
a) największą wartość funkcja przyjmie w I ćwiartce (x>0 i y>0)
b) najmniejszą wartość funkcja przyjmie w III ćwiartce (x<0 i y<0)
wyznaczamy największą wartość (a):
x
2 + y
2 = 1 −> y
2 = 1 − x
2 −> y =
+√1 − x2
f(x) = 4x + 5
√1−x2
| | 5x | | 4√41 | |
f'(x) = 4 − |
| = 0 −> x = |
| i jest to maksimum lokalne |
| | √1−x2 | | 41 | |
f(4
√41/41) = ...
wyznaczamy najmniejszą wartość (b):
y =
−√1−x2
...
i liczymy
2 lut 01:05