grupa
zadanie:
1. Zbiorem elementów grupy jest zbiór {1, 2, 4, 7, 8, 11, 13, 14}, natomiast
działaniem jest mnozenie modulo 15. Dla podanego elementu g
tej grupy podac element do niego odwrotny.
a) g =8, g−1=
Chodzi o algorytm Euklidesa?
Czy mozna prosciej?
2.Zbiorem elementów grupy jest zbiór {0, 1, 2, 3, ..., 28, 29}, a działaniem
jest dodawanie modulo 30. Dla podanego elementu g tej grupy
podac rzad elementu g i element odwrotny elementu g w tej grupie.
a) g =18,
1 lut 21:45
ite: 1/ możesz liczyć po kolei na piechotę:
8*1 ≡ 8 (mod 15)
8*2 ≡ 16 ≡ 1 (mod 15) ←
1 lut 22:56
Adamm:
2. n*18 = 0 dla n = 5
rząd(18) = 5 (patrz dzielniki 30 i 18)
−18 = 30−18 = 12
2 lut 01:02