logarytmy
bartek: Liczba log
2(log20+log5) jest równa

prosze o pomoc
24 lut 12:25
24 lut 12:27
Wydi: log2100
24 lut 12:28
tim: Źle Wydi.
24 lut 12:29
Wydi: znaczy log2(log100)=log22=1
24 lut 12:31
Wydi: za szybko trochę
24 lut 12:31
bartek: a takie zadanie: dziedzina funkcji f(x)=x2−4/x(x2+1) jest zbiór ?
24 lut 12:37
tim: Teraz oik.
Bartek. Mianownik nie może się równać 0.
24 lut 12:37
monika: ja wiem tylko nie wiem czy ja to dobrze obliczyłem ....
24 lut 12:39
bartek: sorki ale moja siostra tez pisze tu na forum i zmienila imie hehehe
24 lut 12:40
tim: To podaj, sprawdzimy.
24 lut 12:42
bartek: wyszło mi ze R\{−1,0} tak
24 lut 12:44
tim: Nie za bardzo. Pokaż jak rozwiązywałeś.
24 lut 12:44
Zielona Gałązka: Tylko zero wykluczasz bo nawias (x2 + 1) jest zawsze dodatni
24 lut 12:47
bartek: D: x(x2+1) rózne od 0 no i x rozne od 0 i x2+1rozne od 0 z czego x2 rozne od −1
24 lut 12:51
tim: x2 ≠ −1
Ale wszystkie liczby spełniają ten warunek!
24 lut 12:55
bartek: mozesz mi to tak na chłopski rozum wytłumaczyc? czyli wychodzi tylko z wyjatkiem 0?
24 lut 12:57
Wydi:
dziedzina x(x
2+1)≠0 czyli
x≠0 i x
2+1≠0 czyli x
2≠−1 a tak jest zawsze gdy x∊R
Więc dziedziną jest D
f=R\{0}
24 lut 13:03
bartek: dzieki bardzo
24 lut 13:05
Wydi:
24 lut 13:07