Zbadaj ekstrema funkcji
nannae: Zbadaj ekstrema funkcji
f(x, y) = √x2 + y2 + x + y
1 lut 21:13
Jerzy:
Od czego zaczynamy ?
1 lut 21:33
Blee:
Jerzy ... nie wiesz ... od wejścia na forum i napisania zadania.
Krokiem drugim jest czekanie na gotowca
1 lut 21:35
nannae: Racja, wybaczcie. W pośpiechu zapomniałam wpisać swoich kroków.
Pochodne cząstkowe I rzędu:
| | x | |
d/dx f(x, y) = |
| + 1 |
| | √x2+y2 | |
| | y | |
d/dy f(x, y) = |
| + 1 |
| | √x2+y2 | |
Liczymy punkty stacjonarne:
x = −
√x2+y2
y = −
√x2+y2
Nie wiem do końca jak wyznaczyć miejsca zerowe w tych równaniach. Czy mam założyć, że x < 0 i
wtedy podnieść obie strony do kwadratu?
1 lut 21:54
xyz:
odejmij od siebie oba rownania, wtedy otrzymasz
stad x=y
1 lut 21:58
xyz: i podstaw do dowolnego z nich ten x = y
1 lut 21:59
nannae: W rzeczywistych nie ma punktów stacjonarnych, więc nie będzie też ekstremów, tak?
1 lut 22:04
xyz: Moze rozwine mysl, bo nie jest to takie trywialne
Mamy ze x = y
jednoczesnie mamy zalozenie ze
√x2+y2 ≠ 0 (bo byloby dzielenie przez zero)
zatem
x
2 + y
2 ≠ 0 (ale mowimy ze x = y) zatem
y
2 + y
2 ≠ 0 −−> 2y
2≠0 −−> y≠0 (i rownoczesnie x≠0, bo x=y)
Majac dziedzine liczymy
| | x | |
podstawmy do x=y do rownania |
| + 1 = 0 |
| | √x2+y2 | |
zatem
y = −
√2y2 / *(−1)
√2y2 = −y (dochodzi zalozenie ze y ≤ 0, ale wiemy z wczesniejeszego zalozenia,
ze y ≠ 0 wiec suma zalozen mowi, ze y < 0. Skad zalozenie ze y ≤ 0 ?
poniewaz pierwiastek zwraca zawsze wartosc nieujemna
wiec gdyby y byl rowny np. 10, to bysmy mieli ze
√2y2 = −10 a to jest oczywista sprzecznosc
wiec dla y > 0 mielibysmy sprzecznosc. W rownaniach typu
√x = coś tam, zawsze dochodzi dodatkowe zalozenie !. Troche odbieglem od tematu,
zatem kontynuujac):
mamy, ze y < 0, obie strony rownosci sa nieujemne (bo zalozenie ze y < 0, wiec −y >0)
wiec moge podniesc do kwadratu
√2y2 = −y /
2
2y
2 = y
2
2y
2−y
2 = 0
y = 0
sprzeczność z założeniem, że y < 0
Wniosek:
Nie istnieja rozwiazania tego uklady rownan,
czyli nie ma punktow podejrzanych o ekstremum dla podanej funkcji.
1 lut 22:09
xyz: 22:04 − tak
1 lut 22:11