sprawdź czy jest relacją równoważności
Aragooorn: relacja R na (R−{0})2 gdzie xRy wtw x/y > 0 i jak jest relacją równoważności to wyznacz klasy
abstrakcji
1 lut 20:04
Aragooorn: to w sumie mi wyszło że jest relacja równoważnosci ale nwm jak wypisać klasy abstrakcji, jak
mają one tutaj wyglądać?
1 lut 20:08
ite: Na początek wypisz kilka par należących do relacji. I spróbuj znaleźć pare liczb, które są w
relacji z tą samą liczbą (np. 5).
1 lut 20:39
Aragooorn: no ale to nie ma znacznia bo będa tylko jakieś przypadki że liczby ujemne z ujemnymi i dodatnie
z dodatnimi, tylko takie coś mi przyszło do głowy
1 lut 20:54
ite: To jest ważne, żeby wypisać kilka par i próbować ustalić regułę.
Skuteczniejsze niż zgadywanie : )
I już masz dobry pomysł: iloraz liczb dodatnich jest liczbą dodatnią, iloraz liczb ujemnych
też. Więc dodatnie należą do tej samej klasy abstrakcji, a ujemne do tej sameji. I to są inne
klasy, bo iloraz liczb róznych znaków nie będzie dodatni.
1 lut 21:12
Eldoka : ok to jeszcze mam relacja na X x X gdzie X ={1,2,3,4} a relacja jest opisana ARB wtw A=B lub 1!
∊ A u B
A i B to są podzbiory tego X i mam wyznaczyć klasy elementu C={1,2} i D={2,3} to wydaje mi się
że dla C to będzie tylko on sam, a dla D to będzie on sam i każdy pozdbior X który nie zawiera
1?
1 lut 21:26
Aragooorn: dzięki
1 lut 21:28
ite: 21:26 to ma być A=B lub 1!∊ A u B?
1 lut 23:26
Eldoka : zbiór A jest równy zbiorowi B lub 1 nie należy do ich sumy
2 lut 14:33
ite: Wszystkie podzbiory X, do których nie należy 1, tworzą jedną klasę abstrakcji;
Te podzbiory, których elementem jest 1, tworzą jednoelementowe klasy (jest ich osiem).
2 lut 14:50
Pytający:
Trochę doczepiłbym się definicji tej relacji... relacja R jest określona na X czy na X⨯X (gdzie
X = {1, 2, 3, 4})?
Jeśli na X, to nie ma mowy o klasach abstrakcji odpowiednio elementów C = {1, 2} i D = {2, 3},
bo nie są to elementy należące do X.
Jeśli na X⨯X, to nie ma mowy o klasach abstrakcji odpowiednio elementów C = {1, 2} i D = {2,
3}, bo nie są to elementy należące do X⨯X. Do X⨯X należą pary uporządkowane, np. (1, 2) czy
(2, 3).
Krótko mówiąc, coś się w tej treści nie klei.
2 lut 15:01
Eldoka : rzeczywiscie czyli pewnie jest błąd w treści albo miało to być na rodzinie podzbiorów X ale to
i tak wiadomo o co chodzi, czyli klasy będą takie jak napisałem?
2 lut 16:25