Ciągi
12345: 1.W ciągu arytmetycznym a6 = 15 oraz S6 = 60 oblicz a1
2.Które wyrazy ciągu an = 3n−24 są ujemne?
Interesuje mnie sposób rozwiązania danych zadań, nie same odpowiedzi, z góry dziękuję za pomoc
1 lut 20:00
salamandra:
120=(a1+15)*6
20=a1+15
a1=5
1 lut 20:04
salamandra: A w drugim rysujesz wykres funkcji f(n) i odczytujesz z wykresu dla jakich n (całkowitych)
wartości są ujemne
1 lut 20:05
salamandra: Naturalnych*
1 lut 20:06
janek191: 2.
an = 3 n − 24 < 0
3 n < 24
n < 8
Odp.a1,a2, ..., a7
1 lut 20:08
Mila:
2)
3n−24<0 i n∊N+
3n<24
n<8
Wyrazy: a1,a2,a3,a4,a5,a6,a7 mają wartości ujemne.
1 lut 20:10