matematykaszkolna.pl
Zbadaj ekstrema funkcji maMaT : 1. Zbadaj ekstrema funkcji: y=|x2−3x+2| Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać. Wcześniej nie spotkałem się, z takim rodzajem przykładu.
1 lut 19:54
Jerzy: Prosto: fmin = 0 ,a fmax = f(xw}
1 lut 19:57
janek191: rysunek Odbij symetrycznie względem osi OX część wykresu znajdującego się pod osią. Minima lokalne: x = 1, x = 2 x
1 lut 19:58
janek191: Oraz maksimum lokalne dla x = 1,5
1 lut 19:59
Jerzy: Jasiu, x = 1 lub x = 2 , to nie są minima lokalne emotka
1 lut 20:01
Des: Funkcja nie jest różniczkowalna dla x=1 i x=2, więc nie można mówić o ekstremach w tych punktach
maMaT : Mógłbym prosić o rozpisanie tego? Potrafię zbadać ekstrema w funkcjach, ale w tej tj. z wartością bezwzględną, nie wiem jak postępować.
Jerzy: @Des, błądzisz,tam są minima lokalne.
1 lut 20:03
Blee: Des ... to że funkcja nie jest różniczkowalna w danym punkcie nie oznacza, że nie może być w tym miejscu ekstremum lokalnego (bądź globalnego) Przykład: f(x) = |x| <−−− w x=0 masz MINIMUM GLOBALNE
1 lut 20:04
Jerzy: mamat, narysuj wykres,to zobaczysz ekstrema lokalne.
1 lut 20:04
Des: Minimum globalne tak, ale chyba nie można mówić o lokalnych w tym przypadku?
1 lut 20:07
Blee: dlaczego A jaka jest definicja ekstremum lokalnego
1 lut 20:08
Jerzy: Te dwa minima lokalne są jednocześnienie minimum globalnym.
1 lut 20:09
Blee: definicja minimum/maksimum lokalnego NIC NIE MÓWI o tym, że funkcja ma być różniczkowalna ... baaa ... nawet nie musi o tym, że funkcja ma być ciągła
1 lut 20:09
janek191: Minima lokalne są w punktach x1= 1 , x2= 2
1 lut 20:11
Blee: Des ... prawdą jest, że warunkiem WYSTARCZAJĄCYM aby dla x = x0 było ekstremum lokalne jest to aby f'(x0) = 0 ∧ f''(x0) ≠ 0, ale to NIE JEST warunek konieczny
1 lut 20:14
Des: To chyba mylnie zinterpretowałem te ekstrema... myślałem, że o lokalnych jest mowa w punktach w przypadku, gdy funkcja w tych otoczeniach jest różniczkowalna czyli są one ściśle związane z pochodną... a jednak nie do końca
1 lut 20:16
janek191: rysunek Def. Funkcja f określona w otoczeniu punktu xo, ma w punkcie xo maksimum lokalne, jeżeli istnieje taki przedział ( x0 − δ; x0 +δ), że f(x) ≤ f(x0) , dla x ∊ (x0 −δ, x0 +δ).
1 lut 20:28
maMaT : Jest to jedno z zadań na egzamin. Tak jak nie mam problemu z innymi zadaniami z ekstremum, tak z tym nie wiem jak postąpić. Muszę rozpisać ten przykład, aby został zaliczony, nie mogę narysować wykresu.
1 lut 20:29
Jerzy: Możesz.
1 lut 21:35
Blee: ale nie musisz ... szkic wykresu pochodnej (określenie monotoniczności) + pokazanie, że funkcja jest ciągła w Df = R będzie wystarczające, aby wysnuć wniosek, że w x=1 i x=2 masz minima lokalne
1 lut 21:38
maMaT : a mimo wszystko mogę Was prosić o rozpisanie tego przykładu? taki sposób jest dla mnie bardziej zrozumiały. Czy mogę wyjść z wartości bezwględnej, rozpatrując dwa przypadki, tj. x dla x≥0 i −x dla x<0?
1 lut 21:55