Zbadaj ekstrema funkcji
maMaT : 1. Zbadaj ekstrema funkcji:
y=|x2−3x+2|
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać.
Wcześniej nie spotkałem się, z takim rodzajem przykładu.
1 lut 19:54
Jerzy:
Prosto: fmin = 0 ,a fmax = f(xw}
1 lut 19:57
janek191:

Odbij symetrycznie względem osi OX część wykresu znajdującego się pod osią.
Minima lokalne: x = 1, x = 2 x
1 lut 19:58
janek191:
Oraz maksimum lokalne dla x = 1,5
1 lut 19:59
Jerzy:
Jasiu, x = 1 lub x = 2 , to nie są minima lokalne
1 lut 20:01
Des: Funkcja nie jest różniczkowalna dla x=1 i x=2,
więc nie można mówić o ekstremach w tych punktach
1 lut 20:01
maMaT : Mógłbym prosić o rozpisanie tego? Potrafię zbadać ekstrema w funkcjach, ale w tej tj. z
wartością
bezwzględną, nie wiem jak postępować.
1 lut 20:01
Jerzy:
@Des, błądzisz,tam są minima lokalne.
1 lut 20:03
Blee:
Des ... to że funkcja nie jest różniczkowalna w danym punkcie nie oznacza, że nie może być w
tym miejscu ekstremum lokalnego (bądź globalnego)
Przykład: f(x) = |x| <−−− w x=0 masz MINIMUM GLOBALNE
1 lut 20:04
Jerzy:
mamat, narysuj wykres,to zobaczysz ekstrema lokalne.
1 lut 20:04
Des: Minimum globalne tak, ale chyba nie można mówić o lokalnych w tym przypadku?
1 lut 20:07
Blee:
dlaczego

A jaka jest definicja ekstremum lokalnego
1 lut 20:08
Jerzy:
Te dwa minima lokalne są jednocześnienie minimum globalnym.
1 lut 20:09
Blee:
definicja minimum/maksimum lokalnego NIC NIE MÓWI o tym, że funkcja ma być różniczkowalna ...
baaa ... nawet nie musi o tym, że funkcja ma być ciągła
1 lut 20:09
janek191:
Minima lokalne są w punktach x1= 1 , x2= 2
1 lut 20:11
Blee:
Des ... prawdą jest, że warunkiem WYSTARCZAJĄCYM aby dla x = x
0 było ekstremum lokalne jest to
aby f'(x
0) = 0 ∧ f''(x
0) ≠ 0, ale to NIE JEST warunek konieczny
1 lut 20:14
Des: To chyba mylnie zinterpretowałem te ekstrema... myślałem, że o lokalnych jest mowa w punktach
w przypadku, gdy funkcja w tych otoczeniach jest różniczkowalna
czyli są one ściśle związane z pochodną... a jednak nie do końca
1 lut 20:16
janek191:

Def. Funkcja f określona w otoczeniu punktu x
o, ma w punkcie x
o maksimum lokalne, jeżeli
istnieje taki przedział ( x
0 − δ; x
0 +δ), że f(x) ≤ f(x
0) , dla x ∊ (x
0 −δ, x
0 +δ).
1 lut 20:28
maMaT : Jest to jedno z zadań na egzamin. Tak jak nie mam problemu z innymi zadaniami z ekstremum, tak
z tym nie wiem jak postąpić. Muszę rozpisać ten przykład, aby został zaliczony, nie mogę
narysować
wykresu.
1 lut 20:29
Jerzy:
Możesz.
1 lut 21:35
Blee:
ale nie musisz ... szkic wykresu pochodnej (określenie monotoniczności) + pokazanie, że funkcja
jest ciągła w Df = R będzie wystarczające, aby wysnuć wniosek, że w x=1 i x=2 masz minima
lokalne
1 lut 21:38
maMaT : a mimo wszystko mogę Was prosić o rozpisanie tego przykładu? taki sposób jest dla mnie bardziej
zrozumiały.
Czy mogę wyjść z wartości bezwględnej, rozpatrując dwa przypadki, tj. x dla x≥0 i −x dla x<0?
1 lut 21:55