Naszkicuj tor ruchu kulki na powierzchni stołu w układzie Oxy
Mateusz:
Po powierzchni stołu, która jest jednocześnie płaszczyzną Oxy układu odniesienia porusza się
kulka z prędkością v. Nad powierzchnią stołu porusza się poziomo nad osią Ox z prędkością u
kamera termowizyjna. Układ O'x'y' jest związany z ekranem monitora. Na ekranie osie układów
Oxy i O'x'y są równoległe.
Naszkicuj tor ruchu kulki na powierzchni stołu w układzie Oxy:
i teraz mam kilka wariantów do narysowania:
a) Weź pod uwagę następujący przypadek prędkość v' ma kierunek i zwrot do osi O'y', a prędkość
u jest skierowana przeciwnie do osi Ox
b) prędkość v' ma zwrot osi O'x', a prędkość u jest skierowana jest przeciwnie skierowana do
osi Oy.
c)prędkość v' jest skierowana przeciwnie do osi O'y' a prędkość u jest skierowana zgodnie z
osią Ox
Naszkicuj tor ruchu kulki na powierzchni stołu w układzie O'x'y':
d) prędkość v ma zwrot osi Oy, a prędkość u jest skierowana przeciwnie do osi Oy
Bardzo proszę o wytłumaczenie tych zadań ponieważ pojawiły się już na 2 terminach egzaminu,
więc pewnie na 3 też się pojawią, a nie potrafimy ich rozwiązaY
1 lut 19:31
Blee:
Przepraszam bardzo −−− a co stoi na przeszkodzie pójść do prowadzącego zajęcia na konsultacje z
tym zadaniem
1 lut 19:33
Blee:
Druga sprawa −−− może teraz inaczej się podchodzi do 'studiowania', ale za moich czasów
pierwsze co się robiło po egzaminie (niezaliczonym) to rozwiązywało zadania z tegoż terminu
(jak nie znałeś nikogo kto zrobił dobrze dane zadanie, to szedłeś na konsultacje do
prowadzącego zajęcia/ćwiczenia)
1 lut 19:34
Mateusz: to jest zadanie z poprzednich lat i próbóje sie dowiedzieć jak rozgryźć temat, skopiowałem to
zadanie i zapomniałem usunąc tej końcówki
1 lut 19:53
Mateusz: A na przeszkodzie stoi to, że kolosa z tego mam o 8 rano w pon i chyba Pan profesor nie ma
prywatnych konsultacji w niedzielę
1 lut 19:54