Udowodnij
Mikołaj : Liczba k dzieli się przez 3 i nie dzieli się przez 2. Wykaż że liczba k2+15 dzieli się przez
24 (ma być założenie, teza i dowód)
1 lut 19:26
Blee:
Na jakim poziomie jesteś?
Czy masz chociaż jakieś myśli w jaki sposób zrobiłbyś to zadanie?
1 lut 19:30
Mikołaj : 1 liceum
Myśli mam, aczkolwiek chce żeby ktoś inny zrobił jak on uważa
1 lut 19:55
Saizou : Pokaż swoje rozwiązanie, najwyżej się dopowie co i jak, to jest bardziej edukacyjne
1 lut 19:56
ABC:
szkic jednej z metod rozwiązania:
liczba k jest postaci 6n+3 dla pewnego n przy tych założeniach i mamy
(6n+3)
2+15=36n
2+36n+9+15=36n
2+36n+24=12(3n
2+3n+2) i czytelnik łatwo sprawdzi że nawias
zawsze dzieli się przez 2
1 lut 20:07
Saizou : albo inne wykończenie
...=36(n2+n)+24=36n(n+1)+24=2*2*3*3*n(n+1)+24
1 lut 20:38
Mikołaj : ABC a w jaki sposób napisać że nawias będzie podzielny przez 2?
2 lut 11:01
ABC:
tak go przekształć żeby było widać parzystość, podobnie jak u Saizou n(n+1)− widać parzystość
tam
2 lut 11:44
Mikołaj : A dobra dzięki bardzo
2 lut 19:03