całki
misiakisia: | | √1+4x | |
obliczyć przez podstawienie: ∫ |
| |
| | x | |
nie wychodzi mi:(
1 lut 19:04
Blee:
to pokaż co (jak) podstawiasz
1 lut 19:10
Blee:
i czy aby NA PEWNO masz to zrobić przez podstawienie
1 lut 19:11
misiakisia: 1/2 oczywiście przed znak calki
| | 1 | |
i jakies skomplikowane przeksztalcenia mi wychodza. a chce dostac |
| |
| | x | |
1 lut 19:13
misiakisia: | 1 | |
| dx=du coś w ten deseń oczywiscie |
| x | |
1 lut 19:14
Blee:
głupota
1 lut 19:14
misiakisia: na pewno
1 lut 19:15
misiakisia: wiem, ja bym przez częsci robiła, ale cóż muszę
1 lut 19:15
Blee:
u =
√1 + 4x <−−− okey
| | 1 | |
ale |
| dx= du  A w życiu  |
| | x | |
1 lut 19:15
misiakisia: tak ale do tego dażę(przynajmniej do czegos podobnego)
1 lut 19:17
misiakisia: chyba ze cos zle rozumiem w metodzie
1 lut 19:17
Blee:
| | 4 | | √1+4x | | u | |
u = √1+4x −> du = |
| dx ⇔ |
| du = dx ⇔ |
| du = dx |
| | 2√1+4x | | 2 | | 2 | |
| | u2 − 1 | |
u = √1+4x ⇔ u2 = 1 + 4x ⇔ u2 − 1 = 4x ⇔ |
| = x |
| | 4 | |
i teraz podstawiasz:
| | √1+4x | | 4*u | | u | |
∫ |
| dx = ∫ |
| * |
| du |
| | x | | u2−1 | | 2 | |
1 lut 19:20
misiakisia: dziekuje
1 lut 19:26
xyz:
ja polecam robic pochodnej po podniesieniu do kwadratu, tzn.
u =
√1+4x /teraz do kwadratu
u
2 = 1+4x //i teraz pochodna
2u du = 4 dx
1 lut 22:24
misiakisia: xyz
a propos twojego rozwiazania:
pod "du" bym musiala wstawic pochodna "u" tak?
2 lut 13:18
misiakisia: juz mam
2 lut 13:42