Twierdzenie sinusów i cosinusów
salamandra: W trojkącie ABC boki maja długości a,b,c i kąty maja miary α,β,γ.
Uzasadnij, że pole trojkata można wyrazić wzorem P=2R2*sinα*sinβ*sinγ
Kompletnie nie rozumiem jak zacząć
1 lut 18:38
1 lut 18:39
Blee:
a to (b) to co to jest
Też wzór na pole
1) Każdy trójkąt można wpisać w okrąg
2) W takim razie można skorzystać z tw. sinusów
| a | |
R = |
| −> a = 2Rsinα |
| 2sinα | |
| b | |
R = |
| −> b = 2Rsinβ |
| 2sinβ | |
| c | |
R = |
| −> c = 2Rsinγ |
| 2sinγ | |
| abc | |
PΔ = |
| = ... i podstawiasz |
| 4R | |
| a | |
w (b) po prostu z R podstawiasz |
| , a za samo 'a' NIE podstawiasz 2Rsinα |
| 2sinα | |
1 lut 18:44
salamandra: to b) to podpunkt B.
Dzięki
Czyli w b) mianownik to inaczej 4R, wiec 2sinα=4R i z tego jakoś?
1 lut 18:51
Blee:
(b)
| a*b*c | | a*(2Rsinβ)*(2Rsinγ) | |
PΔ = |
| = |
| ... redukuj , uporządkuj |
| 4R | | | |
1 lut 18:54
Blee:
trochę źle Ci napisałem
| abc | | a*(2Rsinβ)*(2Rsinγ) | |
PΔ = |
| = |
| = |
| 4R | | 4R | |
| a*sinβ*sinγ*R | | a | |
= |
| = a*sinβ*sinγ* |
| = ... |
| 1 | | sinα | |
1 lut 18:56
salamandra: | a | |
W mianowniku nie powinno być 2 |
| ? |
| sinα | |
1 lut 19:01
salamandra: Mowie o 18:54
1 lut 19:01
Mila:
1) Z tw. sinusów:
R− promień okręgu opisanego na Δ.
a=2Rsinα
b=2Rsinβ
c=2R sinγ
| abc | | 8R3*sinα*sinβ*sinγ | |
2) PΔ= |
| = |
| ⇔ |
| 4R | | 4R | |
PΔ=2R2sinα*sinβ*sinγ
1 lut 19:35
Blee:
powinno być
1 lut 19:35
salamandra: | a*2Rsinβ*2Rsinγ | | 4R2*a*sinβ*sinγ | |
b) P= |
| = |
| =R*a*sinβ*sinγ |
| 4R | | 4R | |
1 lut 19:47
Blee:
da
1 lut 19:49