matematykaszkolna.pl
Ograniczoność i różniczkowalność funkcji Marcin: Niech f(x) = |x − 1| dla x ∊ <−2, 2>. Wówczas funkcja f a) jest/nie jest ograniczona w <−2, 2>, bo... b) jest/nie jest całkowalna w przedziale <−2, 2>, bo... W a) napisałbym, że funkcja nie jest ograniczona w <−2, 2>, ponieważ f(−2) = 3, co wychodzi poza przedział. W b) funkcja jest całkowalna w przedziale <2, 2> ponieważ jest ciągła Takie uzasadnienia są dobre? Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem podpunkt a), na moją logikę funkcja byłaby ograniczona w przedziale <−2, 2> gdyby jej wartości dla arugmentów z przedziału <−2, 2> zawierały się w przedziale <−2, 2>, więc skoro f(−2) = 3, to funkcja nie jest ograniczona w danym przedziale
1 lut 18:21
Blee: a) każda funkcja ciągła na przedziale domkniętym BĘDZIE ograniczona (z góry i dołu) b) nie jest całkowalna, ponieważ nie jest całkowalna w punkcie x=1 (dowodzisz to próbując policzyć pochodną w tymże punkcie z definicji)
1 lut 18:23
Blee: (a) jako przykład −−− popatrz na funkcję f(x) = lnx w Df = R+ funkcja ta z oczywistych względów NIE JEST ograniczona, ale jakikolwiek (domknięty) zbiór dla 'x' weźmiemy, to dla tegoż przedziału ta funkcja będzie ograniczona
1 lut 18:35
Marcin: Więc w b) liczę pochodną w x=1 w następujący sposób: lim Δx −> 0 f(1+Δx) − f(1)Δx = lim Δx −> 0 |1+Δx−1| − |1−1|Δx = lim Δx −> 0 ΔxΔx = 00, czyli symbol nieoznaczony, więc pochodna nie istnieje a co za tym idzie funkcja nie jest całkowalna?
1 lut 19:00
Blee: NIE
 |Δx| 
masz limΔx −> 0

= (*)
 Δx 
więc liczymy granice jednostronne:
 Δx 
limΔx −> 0

= −1
 Δx 
 Δx 
limΔx −> 0+

= 1
 Δx 
związku z tym (*) <−−− nie istnieje (granice jednostronne nie są sobie równe)
1 lut 19:03
Blee: rysunek ogólna 'wskazówka' −−− funkcja nie będzie całkowalna w jakimś punkcie, jeżeli (pomijając kwestię nieciągłości samej funkcji) w tym punkcie ma miejsce 'mocny pik' (patrz wykres f(x) = |x−1| <−−− w x=1 masz tenże 'pik' ; albo zobacz wykres który narysowałem − w zaznaczonych punktach funkcja ta NIE JEST całkowalna
1 lut 19:06
Marcin: Skąd bierze się wzór lim Δx −> 0 |Δx|Δx ? Wszędzie gdzie szukałem widziałem wzór lim Δx −> 0 f(x0 + Δx) − f(x0)Δx, według którego gdy liczę granicę obustronną to i z lewej i z prawej wychodzi mi 1
1 lut 19:19
Marcin: Nie ważne, przeoczyłem z jakiegoś powodu że u góry ułamka dalej zostaje moduł po tym gdy skrócą się jedynki. Teraz wszystko łączy się w całość.
1 lut 19:22
Blee: zamiast Δx będę pisał h (leniem jestem)
 f(1 + h) − f(1) |1 − 1 + h|| 1 − 1 | 
limh−>0

=

=
 h h 
 |0 + h| |h| 
= lim

= lim

h h 
1 lut 19:28