Analiza matematyczna-4 zadania proszę o jakąkolwiek pomoc
Blackstar: Zbliża mi się egzamin i potrzebuje pomocy z kilkoma zadaniami z poprzedniego roku.
Proszę o pomoc.
1. Niech będzie dany szereg
∞
n=1
Czy warunek konieczny zbieżności tego szeregu jest spełniony? Odpowiedź uzasadnij.
Czy szereg ten jest zbieżny? Odpowiedź uzasadnij
2.Rozważmy funkcję f(x)= cos
2(x) + 2sin
2(x)
Wyznacz wartości x, dla których osiągane są lokalne ekstrema funkcji f,określ ich typ oraz
podaj wartości ekstremalne dla x∊[−
π4;2π+
π4]
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f dla x∊[−
π4;2π+
π4]
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f dla x∊[0,π]
Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie x
0=
π2
3.Dane jest równanie 3ln(x+1)=ln(1−x
2) z niewiadomą x∊(−1,1). Znajdź wszystkie rozwiązania
tego równania (o ile istnieją).
4.Uzasadnij, że funkcja f(x)= e
x(x2−4) − 3x
2 (w nawiasie jest x kwadrat − 4) ma w
przedziale [0;2] co najmniej jedno miejsce zerowe.
1 lut 17:36
Blee:
1) no i słuchamy ... jakie masz pomysły ... jakie przewidywania ... co jesteś w stanie zrobić
1 lut 18:08
Blee:
2) de facto − te same pytania
1 lut 18:09
Blee:
w sumie to ja tu po prostu widzę zeszłoroczny egzamin ... naprawdę nic z tego nie potrafisz
zrobić
1 lut 18:09
strzelec97: Powiem swoje przemyślenia ale niestety nie ukrywam nie jestem najlepszy w te klocki. co do
zadania 1 zeby określić warunek konieczny zbieżności patrze czy granica ciągu dąży do zera.
1 lut 19:02
Blackstar: w mianowniku mamy i logartm naturalny który dąży do nieskończonosći i n2 które również dąży do
nieskończoności wiec granica całego ciągu dąży do zera. ale nie wiem czy powinienem to jakoś
ropisać na egzaminie?
1 lut 19:05
Blee:
możesz np. tak to rozpisać:
| | 1 | |
lim an = lim |
| = 0 <−−− i tyle |
| | ln n + n2 | |
A teraz co do dalszej części zadania −−− proponuje kryterium porównawcze czyli oszacować wyraz
tego szeregu trzeba.
Tylko jak uważasz, ten szereg będzie zbieżny (suma skończona) czy rozbieżny (suma
nieskończona)? I dlaczego tak uważasz ?! <−−− te pytania są istotne przy metodzie
porównawczej.
1 lut 19:09
Blackstar: i teraz sie zatrzymuje bo wydaje mi sie ze samo określenie ze granica ciągu dąży do zera nie
oznacza spełnienia warunku koniecznego i nie wiem co dalej moge zrobić z tym fantem. i nie
wiem jak określić czy ciąg jest zbieżny czy nie
1 lut 19:11
Blee:
Warunek konieczny zbieżności szeregu jest właśnie taki:
lim a
n = 0

To jest warunek KONIECZNY (czyli tak, że spełnienie tego jest wymagane, aby w ogóle myśleć o
zbieżności szeregu ... albo jak wolisz − jeżeli coś NIE SPEŁNIA warunku konieczne, to na pewno
nie jest zbieżne − koniec kropka)
Warunek KONIECZNY nie jest tym samym co warunek WYSTARCZAJĄCY (ten drugi mówi o tym, że "jeżeli
go spełnia, to szereg jest zbieżny" )
1 lut 19:13
Blee:
Blackstar −−− powiedz mi:
a) jakie studia

b) jaka uczelnia

c) co Ty właściwie robiłeś przez cały semestr
1 lut 19:14
Blackstar: uważam że szereg będzie będzie zbieżny bo dla n=1 logarytm naturalny przyjmuje wartość 1 a n2
bedzie też zawsze 1. więc wychodzi nam 1/1=1
1 lut 19:18
Blackstar: ok rozumiem. dzięki za wyjaśnienie jestem na UW.
1 lut 19:19
Blee:
19:18 <−−− absolutnie nie rozumiem Twego toku rozumowania
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zauważ, że |
| ≤ |
| = |
| |
| | ln(n) + n2 | | 0 + n2 | | n2 | |
| | 1 | |
natomiast wiemy, że ∑ |
| jest ..........   |
| | n2 | |
W takim razie na mocy kryterium porównawczego ........
1 lut 19:23
Blee:
zad 4.
Wskazówka:
Tw. Darboux
(i czekam na Twoje rozwiązanie tutaj tego zadania)
1 lut 19:24
Blackstar: nie wiem jaka będzie suma 1/n
2 
wiem ze ∊1/n bedzie rozbieżny bo suma to
∞
1 lut 19:41
Blackstar: wiec mysle ze 1/n2 też może być rozbieżny
1 lut 19:42
Blee:
Nie będzie rozbieżny ... będzie zbieżny
coś takiego jak 'szereg Dirichleta' coś Ci mówi

(Mocno skrótowo) mówiąc
a) rozbieżny dla α ≤ 1
b) zbieżny dla α > 1
1 lut 19:48
Blackstar: niestety nie mówi mi zbyt dużo ale dziękuje zapamiętam na przyszłość. co do zadania 4 nie znam
takiego twierdzenia o,O
1 lut 19:53
Blee:
to SPRAWDŹ co to za twierdzenie.
Wybacz, ale ja nie będę za Ciebie w Twoim imieniu nadrabiał braków z całego semestru.
Pomijając to −−− zad 3 jest na poziomie drugiej klasy szkoły średniej
1 lut 20:05
Blackstar: co do zadania 4 nie wystarczy po prostu policzyć wartości funkcji dla x=0 i 2 ? bo dla 2
wychodzi wynik ujemny dla 0 dodatni więc wychodzi na to że musi mieć conajmniej jedno mniejsce
zerowe w tym przedziale
1 lut 20:17
Bleee:
I to co napisałeś to właśnie to co trzeba zrobić i to (wniosek z tego co robisz) jest o czym
mówi tw. Darboux.
1 lut 20:50
Blackstar: ach no to super dzięki

mam jeszcze pytanie co do zadania 3 w takim razie zrobiłem to tak ale
nie wiem czy dobrze:
3ln(x+1)=ln(1−x
2)
3ln(x+1)=ln((1−x)(1+x))
3ln(x+1)=ln(1−x)+ln(1+x)
2ln(x+1)=ln(1−x)
log
(1−x)(x+1)
2=1
x
2+3x+1=0
i wtedy tylko jedno miejsce zerowe spełnia warunek zeby x∊(−1;1)
1 lut 21:31
Blee:
nieeee ... niepotrzebnie dzielisz
2ln(x+1) = ln(1−x)
ln( (x+1)2) = ln(1−x)
(x+1)2 = (1−x)
.....
1 lut 21:33
Blackstar: ach no tak racja sorrki nie pomyślałem dzięki
1 lut 21:43