zadanie tekstowe
Uroboros: Asia przed maturą rozwiązywała zadania testowe z matematyki (codziennie taką samą liczbe zadań)
i w sumie rozwiązała 448 zadań. Jeśli rozwiązywałaby codziennie o 4 zadania więcej, to
rozwiązywałaby te zadania o 2 dni krócej. Oblicz przez ile dni Asia rozwiązywała zadania przed
maturą i ile zadań rozwiązywała każdego dnia.
24 lut 12:13
tim: x − ilość zadań
y − ilość dni
xy = 448
(x+4)(y−2) = 448
Układ.
24 lut 12:20
driver:
x−ilość dni, y− ilość zadań rozw. dziennie
x*y=448
(x−2)(y+4)=448
y=448:x
xy+4x−2y−8=448
4x − 2* (448x) −8=0 /*x
4x2 − 896− 8x=0 /:4
x2 − 2x − 224 =0 , Δ=....., x1=......, x2=......
24 lut 12:25