kresy
student:
Jaki jest kres dolny i gorny zbioru
| | 9n | | (−9)n | |
A={ |
| : n∊N+} oraz B={ |
| : n∊N+} |
| | n! | | n! | |
1 lut 15:49
Bleee:
B jest zbiorem wyrazów ciągu naprzemiennego, zbieżnego do 0 zwiqz z tym kresami będą b1 i b2
A jest zbiorę wyrazów ciągu malejącego, zbieżnego, dlatego kresami będzie a1 i granica.
1 lut 16:13
1 lut 16:15
Pytający:
Blee, ciąg o którym mówisz jest malejący dopiero od n ≥ 9.
1 lut 16:18
Bleee:
Faktycznie Pytajacy... Faktycznie
1 lut 16:38
Pytający:
U mnie na końcu powinno być inf(B), zapomniałem zmienić.
1 lut 16:47
student:
| | −98 | |
inf(B) nie powinno byc |
| ? |
| | 8! | |
1 lut 19:29
Blee:
| | −99 | | − 98 | |
inf(B) = b9 = |
| ... ale faktem jest że jest to także = |
| (po prostu |
| | 9! | | 8! | |
skróciliśmy przez 9)
1 lut 19:32
student:
A jak poradzic sobie z tymi zbiorami?
| | | | | |
C={ | : n∊N+ i n≤2008} oraz D={ | : n∊N+ i n≤2013} |
| | | |
inf(C)=1=inf(D)
sup(C)=? i sup(D)=?
1 lut 21:17
Blee:
| | | |
Cn ≤ | <−−− 'środkowy element |
| | |
| | | | | |
Dn ≤ | = | < −−− 'środkowe elementy' |
| | | |
'W mniejszej skali'
1 lut 21:32
student:
Tutaj sa 3 podobne.
Jak zaczac robic?
Pozostale pewnie beda analogicznie do wykonania.
2 lut 11:08
ABC:
zacząć zapisując n2−6n+10=(n−3)2+1 i pozostałe analogicznie
2 lut 11:46
student:
| | n | | 1 | |
Czy |
| mozna rozpisac do postaci |
| aby wyznaczyc kres dolny i gorny? |
| | n2+30 | | n+30/n | |
2 lut 15:50
ABC:
nie widzę przeszkód , jak powiedział niewidomy koń gdy go spytano czy wystartuje w Wielkiej
Pardubickiej
2 lut 16:02