Ułamki algebraiczne - dowód
kuba: Dzień dobry! Czy ktoś mógłby mi pomóc w zrobieniu tych dowodów?
1. Wykaz, że jeśli A,b,c,D >=0 to √(a+c)(b+d) >= √ab + √cd.
Chodzi mi o wykonanie tego dowodu za pomocą nierówności między średnimi, innym sposobem dałem
już radę
2. Wykaz, że jeśli A i b są liczbami dodatnimi, to a/√b + b/√a >= √a + √b
Tutaj podobnie najbardziej zależy mi na wykorzystaniu nierówności między średnimi ale chętnie
też przeanalizuje inne metody .
1 lut 13:25
jc: a,b,c,d ≥0
(a+b)(c+d) = ab +cd + ac + bc = (√ab+√cd)2 + (√ac − √bd)2 ≥ (√ab+√cd)2
Wystarczy teraz przyłożyć pierwiastek.
1 lut 13:32
PW: Zadanie 2.
Co oznacza a∧√b?
1 lut 13:52
PW: A do diabła ze ślepotą.
To jest
1 lut 13:54
kuba: tak
1 lut 15:27
PW: Na nierówności z dwiema zmiennymi dodatnimi mam taki 'bezmyślny' sposób, który prawie zawsze
daje dowód.
Niech b = ka, k ≥ 1 (założenie to nie zmienia sensu zadania, gdyż zmienne a i b można
zamieniać między sobą bez zmiany nierówności)
Badana nierówność przybiera postać
i równoważną
Nierówność ta jest prawdziwa dla k = 1, a dla k > 1 równoważna nierówności
która też jest prawdziwa (mianownik prawej strony jest większy od 1).
Równoważność kolejnych nierówności oznacza prawdziwość badanej nierówności.
1 lut 15:58