Graniastosłup prosty ABCA'B'C' o objętości V , ma w podstawie trojkąt prostokątn
helena: Graniastosłup prosty ABCA'B'C' o objętości V , ma w podstawie trojkąt prostokątny równoramienny
ABC , w którym kąt B = 90 stopni, a przekątna BC' ściany bocznej tworzy z krawędzią górnej
podstawy A'C' kąt o mierze 60 stopni.
Oblicz długość krawędzi podstawy i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa
1 lut 10:52
xyz:

Co wiemy:
α = 60
V − objętość
1 lut 13:45
xyz:
| √3 | | a | | 3a | |
| = |
| −−> H = |
| = a√3 |
| 3 | | H | | √3 | |
| | a3√3 | |
V = Pp * H −−> V = |
| |
| | 2 | |
wyznacz a
i reszte co tam chca
1 lut 13:49