styczna
janek: Znajdź równanie prostej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x*√x i prostopadłej do prostej o
rówaniu
y=−1/3 +2020.
wyznaczyłem sobie współczynik prostopadłości który jest równy 3 ale jak wyliczyć punkt
styczności?
1 lut 09:27
Maciess: Oblicz pochodną funkcji f. Skoro wartość pochodnej w punkcie styczności to współczynnik
kierunkowy prostej, to mając współczynnik kierunkowy...
1 lut 09:34
janek: dobra mam x0=4 ale co z y0? rozumiem ze mam skorzystać ze wzoru na y0 ale co podsawic gdzie?
1 lut 09:40
janek: dobra juz wiem
1 lut 09:41