Równanie
Szkolniak: Rozwiąż równanie: 3x(x+3)=x+6
Jak rozwiązać takie równanie? Proszę o wskazówki
1 lut 01:36
Blee:
Podaj pełną treść zadania, bo wątpię że masz określić DOKŁADNE rozwiązania tego równania
1 lut 02:02
Szkolniak: Z rozpędu przyjąłem żeby je rozwiązać, rzeczywiście

W takim razie jak ustalić liczbę rozwiązań takiego równania?
1 lut 12:32
Saizou : Podziel obustronnie przez x+3 przy założeniu x≠−3 (sprawdź osobno co się dzieje dla x=3)
I graficznie
1 lut 12:39
Szkolniak: | | 3 | |
Czyli wystarczy że narysuje wykres funkcji 3x oraz |
| +1 i stwierdzę że przecinają się |
| | x+3 | |
one w dwóch punktach?
Dla x=−3 zdanie fałszywe, brak rozwiązań
1 lut 12:53