Układ równań
o rany julek:
25x+ay+bz=101
ax+103y+151z=208
bx+153y+230z=304
W powyższym układzie równań policzyć a,b jeśli wiadomo ponadto:
b−a=25,a−y=49,x,y,z∊ C
1 lut 00:20
pudel,hanecka i pipel:
det
m=25*103*230+a*153*(a+25)+a*151*(a+25)−
(a+25)
2*103−a
2*230−153*151*25
det
l=25*208*230+a*304*(a+25)+101*151*(a+25)−
(a+25)
2*208−a*101*230−151*304*25
_________________________________________
det
m=−29a
2+2450a−49700
det
l=96a
2−10779a+299675
_________________________________________
____________________
a=51,b=76
Po skorzystaniu z maszyny liczącej
1 lut 00:43
dupel i strupel:

1 lut 00:44
Blee:
1 lut 01:23