parametr w podprzestrzeni wektorowej
Horqu: Niech bedzie dana podprzestrzen U przestrzeni wektorowej C2(R) gdzie p jest pewna liczba
rzeczywista
U := Lin {(pi, (p−1)i), (p−2−pi, 2p), (−1−pi, 2p)}
Zbadaj dla jakichs wartosci parametru p zachodzi:
(3−2p, p−1+(1−i)p) nalezy do U
Dla wszystkich takich wartosci parametru p nalezacego do R wyznacz dim U
31 sty 22:25
Adamm:
Układasz je tak
pi (p−1)i
p−2−pi 2p
−1−pi 2p
1 lut 09:41
Horqu: i co z tym zrobic?
1 lut 10:35
Adamm:
no i przekształcasz wierszami np. tak
pi (p−1)i
p−2−pi 2p
−p+1 0
i teraz p ≠ 1 i sprowadzamy do
0 1
0 0
1 0
lub p = 1 i dochodzimy do
1 0
0 1
0 0
1 lut 10:48
Adamm:
w każdym razie, U = C2(R) (a może się pomyliłem w obliczeniach?)
1 lut 10:50
Horqu: okej, dzieki bardzo
1 lut 11:26