W graniastosłupie trójkątnym prawidłowym ABCA'B'C' punkt P jest środkiem ciężkoś
kasiula: W graniastosłupie trójkątnym prawidłowym ABCA'B'C' punkt P jest środkiem ciężkości górnej
podstawy A'B'C' . Płaszczyzna (ABP) nachylona jest do płaszczyzny dolnej podstawy (ABC) pod
kątem 60 i w przekroju z graniastosłupem daje wielokąt o polu powierzchni 10√33 .
Oblicz wysokość tego graniastosłupa i długość krótszej podstawy trapezu otrzymanego w
przekroju.
31 sty 22:07
Blee:
ΔABP to trójkąt równoramienny, a przekrój będzie trapezem równobocznym.
Krótszą podstawę możesz wyznaczyć z proporcji (albo jak wolisz to tw. Talesa), wystarczy że
sobie odpowiesz na pytanie:
"w jakiej części wysokości jest środek ciężkości trójkąta równobocznego?"
31 sty 22:36
Blee:

α = 90 − 60 = 30
o
x = ... ile

(jaka część 'h')
| | x | |
i tg 30o = |
| −−− wyznacz H |
| | H | |
31 sty 22:39
a@b:
trapez "równoboczny"?
31 sty 22:50