Liczba -1 jest pierwiastkiem równania
Sloik: | | 3x3 + ax2 − 12x − 4a | |
Liczba −1 jest pierwiastkiem równania |
| = 0 Wówczas: |
| | 2x−4 | |
| | 3 | |
c) jeżeli a ≠ 2 to równanie to można zapisać w postaci |
| (x+2)(x+1)=0 |
| | 2 | |
| | 3x3 + 3x2 − 12x − 12 | |
Po podstawieniu −1 za x otrzymałem równanie |
| =0 |
| | 2x−4 | |
| | (x+1)(x+2)(x−2) | |
które zamieniłem na |
| = 0 |
| | 2(x−2) | |
i dalej nie wiem w jaki sposób przekształcić to równanie aby otrzymać to co chcą
31 sty 21:46
Blee:
ale że niby za co podstawiłeś −1
31 sty 21:49
Blee:
c) nie bardzo rozumiem z jakiej racji dla a ≠ 2 taki zapis wchodzi w grę, możesz objaśnić
31 sty 21:51
Szkolniak: A napisałeś co oni w ogóle chcą?
31 sty 21:52
Blee:
bardziej chyba chodziło Ci ... 'jeżeli a=2' ale nawet wtedy − to nie jest prawdą, ponieważ:
3*(−1)
3 + 2*(−1)
2 − 12*(−1) − 8 = −3 + 2 + 12 − 8
≠0
31 sty 21:53
Sloik: Podstawiłem −1 za za x w 3x3 + ax2 − 12x − 4a = 0 i otrzymałem: −3 + a + 12 − 4a = 0
więc a = 3.
A treść zadania jest dokładnie taka jak podałem, interesuje ich odpowiedź czy podpunkt c) to
prawda
(odpowiedzi twierdzą że prawda ale już wiele razy trafiłem na zdania z błędną odpowiedzią)
31 sty 22:04
Sloik: aj sorry mój błąd powinno być c) jeżeli x ≠ 2 to równanie to można zapisać w postaci
31 sty 22:10