Udowodnij, że równanie ma tylko jedno rozwiązanie.
Papaj: Cześć, mam problem z pewnym równaniem
x+lnx−2=0
Mam udowodnić, że istnieje tylko jedno rozwiązanie.
Doszedłem do momentu e2=x*ex i nie wiem co z tym dalej zrobić.
31 sty 21:44
Blee:
f(x) = lnx + (x− 2)
jest to funkcja rosnąca (suma dwóch rosnących będzie funkcją rosnącą)
zbiory wartości obu tych funkcji czyli g(x) = lnx oraz h(x) = x−2 są równe R, więc istnieje
taki x=x0, że f(x0) = 0
31 sty 21:47
Papaj: Ah tak, wszystko ma sens. Źle się widocznie do tego zabrałem, dzięki wielkie za pomoc
31 sty 21:50
ABC:
można też z własności Darboux
funkcja ciągła f(1)=ln 1+(1−2)=0+(−1)=−1<0
natomiast f(e)=ln e+(e−2)=1+e−2=e−1>0
31 sty 21:50
Blee:
Jeżeli jesteś studentem to własność Darboux byłaby 'jak znalazł'.
Jeżeli nie −−− no to raczej bym próbował z tym zbiorem wartości 'działać'
31 sty 21:56
Blee:
21:47 −−−− to że istnieje x=x0 że f(x0) = 0 to mało ... jako że f(x) jest rosnąca to wiemy,
że jest TYLKO JEDNO takie x0
31 sty 21:57