Nierówność z p - prawda fałsz
RKS Pany: Jeśli p ∊ (−∞;−3), to rozwiązaniem nierówności (p2 − 1)x2 + 2(p−1)x + 2 > 0 są wszystkie
liczby rzeczywiste x.
Po wyliczeniu delta p z powyższej nierówności wyszedł mi przedział (−3;−1). Odpowiedzi mówią że
odpowiedź to prawda, jednak nie rozumiem
czemu gdyż podany w zadaniu przedział nie pokrywa się z moim.
31 sty 20:47
Blee:
1)
a = p2 − 1 > 0 −> p∊(−∞ ; −1) u (1, +∞)
2)
Δx = 4(p−1)2 − 4*2(p2−1) = 4p2 − 8p + 4 − 8p2 + 8 = −4p2 − 8p + 12 = −4(p2 + 2p − 3) =
= −4(p+3)(p−1)
czyli dla p ∉ <−3 ; 1> mamy p2+2p−3 > 0 , więc −4(p2+2p−3) <0 ... więc Δx < 0
więc brak rozwiązań równania (p2 − 1)x2 + 2(p−1)x + 2 > 0
tak więc tak ... to prawda ... dla p∊(−∞ ; −3) będziemy mieli:
a) a = p2 − 1 > 0 (ramiona skierowane do góry)
b) Δx < 0 (brak miejsc zerowych tejże paraboli)
31 sty 21:10
RKS Pany: Wielkie dzięki
31 sty 21:38