matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma ciągu rekurencyjnego
Konik_p0lny:
⎧
a1 = 1
Ciąg a(n) jest zdefiniowany w następujący sposób:
⎩
xa(n+1) = a(n)+0,15
n≥1 i n∊N. Oblicz sumę wszystkich kolejnych wyrazów ciągu a(n) od wyrazu a(30) do wyrazu a(50) włącznie.
31 sty 20:02
Mila:
Co robi ten x przed a
n+1
? a1 = 1 a(n+1) = a(n)+0,15 a
n+1
−a
n
=0.15 ciąg arytmetyczny a
1
=1, r=0.15 a
n
=1+(n−1)*0.15
a
n
=0.15n+0.85
a
30
=.... licz a
50
=... liczba wyrazów :50−30+1=21
a
30
+a
50
s
n
=
*21
2
31 sty 20:51
Konik_p0lny:
"Co robi ten x przed an+1" ten 'x' to oczywiście pomyłka! czyli to wychodzi tak? a
3
0
= 0,15*30 + 0,85 =
5,35
a
5
0
= 0,15*50 + 0,85 =
8,35
5,35+8,35
s
n
=
*21 =
143,85
2
1 lut 09:22
Mila:
Tak
1 lut 18:11
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick