macierz
algebra:
Jezeli kazdy wyraz macierzy n×n przemnozymy przez 2, to wyznacznik
tej macierzy przemnozy sie przez C. Dla podanej liczby n
podac taka liczbe C, aby powyzsze zdanie było prawdziwe.
a) n=5, C = . . . . . . . . . . . . . . . . . b) n=4, C = . . . . . . . . . . . . . . . . .
Jak takie C wyznaczyc?
31 sty 19:07
ABC:
wykonywałeś eksperymenty na macierzach 2x2 i 3x3 leniuchu? gdzie w tobie ciekawość świata?
31 sty 19:10
algebra:
Nie oczekuje calych rozwiazan, ale jakies wyjasnienia i wskazowki.
31 sty 19:22
WhiskeyTaster: Właśnie ABC podał Ci wskazówkę. Spróbuj rozpisać przypadek, gdzie masz macierz 2x2 i
przemnożysz każdy wyraz tej macierzy przez n. A potem spróbuj zrobić to samo dla macierzy 3x3
posiłkując się Laplace'm. Mi to wystarczyło do odnalezienia zależności.
31 sty 19:36