macierz
algebra:
Niech I bedzie macierza identycznosciowa rozmiaru 10×10, natomiast
niech A bedzie macierza diagonalna (tez rozmiaru 10×10), w której
na przekatnej jest jedna jedynka, dwie dwójki, trzy trójki i cztery
czwórki. Podac rzad macierzy.
a) A2−7A+12I
31 sty 17:56
Pytający:
To również macierz diagonalna, w której tam gdzie było k na przekątnej w macierzy A, tu będzie
k2 − 7k + 12 = (k−3)(k−4). Dla k = 3 i dla k = 4 będzie zatem 0, stąd rząd tej macierzy to 3
= 1 + 2 = 10 − (3 + 4).
31 sty 18:38