x·ln(1+x) | ||
Niech f bedzie funkcja okreslona wzorem f(x)= | . | |
12! |
1 | x | 1 | 1+x | 1 | ||||||
f' = | (ln(1+x) + | ) = | (ln(1+x) + | − | ) = | |||||
12! | 1+x | 12! | 1+x | x+1 |
1 | 1 | |||
= | (ln(1+x) + 1 − | ) | ||
12! | 1+x |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
f''(x) = | ( | + | * | ) | ||||
12! | 1+x | 1 | (1+x)2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
f'''(x) = | ( − | * | − | * | ) | |||||
12! | 1 | (1+x)2 | 1*2 | (1+x)3 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
f(n)(x) = | *(−1)n*( | * | + | * | ) | |||||
12! | (n−2)! | (1+x)n−1 | (n−1)! | (1+x)n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |