Parametr m, cztery rozwiązania. Źle rozwiązane
Pat: Witam,
mam problem z zadaniem:
Dla jakiej wartości parametru m równanie ma cztery różne rozwiązania?
x4+mx2+m+2=0
Moje rozwiązanie:
Jeżeli wielomian W(x)=x4+mx2+m+2 ma 4 pierwiastki to można go zapisać jako:
(x−a)(x−b)(x−c)(x−d), gdzie a,b,c,d to pierwiastki tego wielomianu.
Po wymnożeniu nawiasów dostałem:
x4+x3(−a−b−c−d)+x2(ac+ad+bd+cd)+x(−ac−ad−acd−bcd)+abcd (okropne bardzo)
Powyższy wielomian równa się W(x) kiedy współczynniki przy tych samych potęgach są sobie
równe, więc:
Układ równań:
−a−b−c−d=0
ac+ad+bd+cd=m (2)
−ac−ad−acd−bcd=0
abcd=m+2
Mogę jedynie jeszcze (2) przekształcić:
a(c+d)+b(c+d)+cd=(cd)(ab)+cd
I tu utknąłem. Proszę o pomoc. Chyba źle się to tego zadania zabrałem.
W odpowiedziach jest: m∊(−2;2−2√3)
31 sty 17:03
ABC:
wprowadź zmienną pomocniczą t=x2
otrzymasz równanie t2+mt+m+2=0
musi ono mieć dwa różne pierwiastki dodatnie
delta= m2−4(m+2)=m2−4m−8>0
m2−4m+4−12>0
(m−2)2>12
(m−2)2>(2√3)2
m−2∊(−∞,−2√3) lub m−2∊(2√3,+∞)
i dorzuć warunek zw wzorów Viete'a suma i iloczyn pierwiastków większy od zera
31 sty 17:10
Mila:

x
4+mx
2+m+2=0
x
2=t,
t
2+mt
2+m+2=0
(Δ>0 ⋀ t
1+t
2>0 ⋀t
1*t
2>0)
1) Δ=m
2−4m−8>0
(m−2)
2−12=0
m=2+2
√3 lub m=2−2
√3
⇔Δ>0 dla (m<2−2
√3 lub m>2+
√3)
i
2) t
1+t
2=−m >0⇔m<0
i
3)t
1*t
2=m+2>0⇔m>−2
(1) i (2) i (3) ⇔m∊(−2,2−2
√3)
========================
31 sty 17:18
Pat: Super dzięki. Wszystko rozumiem. Niestety mój mózg nie chce czasem wprowadzać zmiennej
pomocniczej aby sobie pomóc.
31 sty 17:27
Mila:
31 sty 18:13