Mały błąd,Określ rozwiązania w zależności od m
Pat: Witam, mam problem z zadaniem: (brakuje mi jednej odpowiedzi)
Określ liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m:
x3−(m−3)x2+(2−m)x=0
Rozwiązanie:
W(x)=x[x2+(3−m)x+2−m]=0
x2+(3−m)x+2−m=0 lub x=0
Δ=0 to jeden pierwiastek
Δ=9−6m+m2+8−4m
Δ=m2−6m+1
Δ=(m−1)2
Dla m=1 W(x) ma 2 rozwiązania
Δ<0 to brak pierwiastków
(m−1)2<0
nierówność sprzeczna ⇒ brak takiego m, dla którego W(x)=0 będzie miało jedno rozwiązanie
Δ<>0 to dwa pierwiastki
(m−1)2>0 /√
|m−1|>0
m−1>0 lub m−1<0
m>1 lub m<1
m∊R \ {1}
Dla m∊R \ {1}, nierówność W(x)=0 ma 3 rozwiązania
W odpowiedziach się zgubiłem chyba jedną liczbę, ponieważ jest napisane że:
Dla m∊{1,2} nierówność ma 2 rozwiązania
Dla m∊R \ {1,2} nierówność ma 3 rozwiązania
Gdzie tą 2 zgubiłem? Dzięki za pomoc
31 sty 16:55
Mila:
Równanie:
x3−(m−3)x2+(2−m)x=0
x*(x2−(m−3)x+(2−m))=0
1) x=0 jest rozw. niezależnie od wyboru m
2)
(* ) x2−(m−3)x+(2−m)=0
Δ=(m−3)2−4(2−m)=(m−1)2
a) Δ=0⇔m=1 równanie (*) ma jedno rozw.
b) m∊R\{1} równanie (*) ma dwa rozwiązania, ale
sprawdzamy dla jakiego m liczba x=0 spełnia to równanie:
02−(m−3)*0+2−m=0⇔m=2
Zatem równanie (*) ma dwa rozwiązania dla m≠1, ale jedno z nich to x=0
==========
odp.
a)3 rozw. dla m∊R\{1,2}
b) 2 rozw. dla m∊{1,2}
31 sty 18:29
Pat: Faktycznie, należy jeszcze uwzględnić to x=0 w tym drugim równaniu z m,
bo 0 jest pierwiastkiem niezależnym od m

Dzięki!
31 sty 23:14
Mila:
31 sty 23:32