Pomocy za godzinę kolokwium!! KC za podpowiedź
kacpi66 Ewa6xd: Nie wykonując dzielenia znaleźć resztę z dzielenia wielomianu P przez Q
P(x)=x81+x49+x25+x9+x Q(x)=x3−x
31 sty 13:58
Blee:
zauważ, że Q(x) = x3 − x = x(x2−1) = x(x−1)(x+1)
czyli, jeżeli
P(x) = W(x)*Q(x) + R(x) (W(x) −−− wynik dzielenia, R(x) −−− reszta z dzielenia, którą
szukamy)
to:
P(0) = W(0)*Q(0) + R(0) ⇔ P(0) = W(0)*0 + R(0) ⇔ P(0) = R(0)
analogicznie P(−1) i P(1) będą równe (odpowiednio) R(−1) i R(1)
31 sty 14:08
Blee:
R(x) = ax2 + bx + c (reszta z dzielenia jest zawsze wielomianem stopnia nie większego niż
wielomian przez który dzielimy)
P(0) = R(0) ⇔ 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = a*0 + b*0 + c ⇔ c = 0
Więc już wiemy, że R(x) = ax2 + bx
P(1) = R(1) ⇔ 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = a*1 + b*1 ⇔ 5 = a+b
P(−1) = R(−1) ⇔ −1 − 1 −1 − 1 −1 = a − b ⇔ −5 = a − b
rozwiąż ten układ równań (winno wyjść a = 0 ; b = 5 ; czyli R(x) = 5x)
31 sty 14:11
kacpi66 Ewa6xd: Dzięki KC <3
31 sty 14:40
Blee:
Takie wyznania

Już

Nie wiem co o tym myśleć ... musielibyśmy przynajmniej pójść na 3
randki ... ja to nieśmiały młodzieniec jestem
31 sty 14:58