3 | ||
a0= | ||
4 |
3 | 3 | |||
∑n=0∞anxn− | −2x=4x(∑n=0∞anxn− | )−4x2(∑n=0∞anxn) | ||
4 | 4 |
3 | ||
A(x)− | −2x=4xA(x)−3x−4x2A(x) | |
4 |
3 | ||
A(x)(1−4x+4x2)=−x+ | ||
4 |
1 | 2−4x+1 | ||
A(x)= | |||
4 | (1−2x)2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||
A(x)= | + | |||||
2 | 1−2x | 4 | (1−2x)2 |
1 | ||
∑n=0∞2nxn= | ||
1−2x |
d | d | 1 | |||
(∑n=0∞2nxn)= | ( | ) | |||
dx | dx | 1−2x |
−1 | ||
∑n=0∞n2nxn−1= | (−2) | |
(1−2x)2 |
2 | ||
∑n=1∞n2nxn−1= | ||
(1−2x)2 |
2 | ||
∑n=0∞(n+1)2n+1xn= | ||
(1−2x)2 |
1 | ||
∑n=0∞(n+1)2nxn= | ||
(1−2x)2 |
1 | 1 | |||
A(x)= | ∑n=0∞2nxn+ | ∑n=0∞(n+1)2nxn | ||
2 | 4 |
1 | 1 | |||
an= | *2n+ | (n+1)2n | ||
2 | 4 |
1 | ||
an= | (n+3)2n | |
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |