Proszę o wyznaczenie tylko punktów
Uczennica: Proszę o wyznaczenie tylko punktów, ja sobie już resztę policzę.
Treść zadania to: Wyznacz ekestrama funkcji
| | 1 | |
f(x,y) = 4x2y + 8x2 − ( |
| )3 (jakby co tu jest do potęgi 3) |
| | 3 | |
Mi wyszły taki takie:
P1(−1;−2)
P2(1,−2)
P3(0;−2)
P4(0,0)
i nie wiem czy to jest dobrze
31 sty 10:23
Blee:
f'
x = 8xy + 16x
f'
y = 4x
2
więc x = 0 ; y ∊ R <−−− hmmmm
Czy aby na pewno dobrze zapisana funkcja
31 sty 10:32
Uczennica: Przepraszam tam gdzie jest 1/3 powinno byc y jeszcze
31 sty 13:19
Blee:
| | y3 | |
czyli na końcu jest − |
| |
| | 3 | |
31 sty 13:27
Blee:
no to
f'x = 8xy + 16x = 8x(y + 2)
f'y = 4x2 − y2
z pierwszego równania mamy:
a) x = 0
wtedy z drugiego równania mamy −y2 = 0 −> y = 0
P1(0,0)
b) y = −2
wtedy z drugiego równania mamy 4x2 − 4 = 0 −> x = ±1
P2(−1,0)
P3(1,0)
i to są wszystkie punkty, twój punkt P3(0,−2) nie spełnia warunków (bo nie jest rozwiązaniem
drugiego równania)
31 sty 13:32
31 sty 13:35