Wyznaczanie wzoru ogólnego ciągu ze wzoru na sumę wyrazów.
matnick: Cześć. Mam następujące zadanie z Ciągów:
Suma n początkowych wyrazów ciągu wyraża się wzorem Sn = −3n2 + 2n + 1
Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
Nie jest podane czy ciąg jest arytmetyczny czy geometryczny, więc wywnioskowałem, że najpierw
to należy sprawdzić, bo od tego będzie zależał wzór ogólny.
Problem w tym, że wychodzi mi, że ten ciąg nie jest ani arytmetyczny (różnica pomiędzy wyrazami
zdaje się być różna), ani geometryczny (dla a1 i a2 wychodzi mi inne q niż dla a2 i a3).
Czy mam rację?
30 sty 23:16
a@b:
an= Sn−Sn−1
30 sty 23:36
matnick: Dziękuję za wskazówkę.
Wyszedł mi wzór ogólny: an = −6n + 5
Zakładając, że dobrze policzyłem, to dlaczego wartości S1 i a1 wychodzą różne?
Czyżbym jednak źle policzył?
Pozdrawiam i życzę dobrej nocy.
31 sty 00:58
matnick: ktoś wie?
31 sty 11:19
Blee:
ponieważ
a1 ≠ S1 − S0 (bo nie ma czegoś takiego jak S0)
a z tego wzoru wyliczasz an, dlatego masz błędną wartość (ze wzoru na an) dla a1
31 sty 11:30
matnick: Dzięki
31 sty 12:57