mat
mat:
Przy każdym z poniższych zdań w miejscu kropek postaw jedną z liter P, F, N:
P − jest Prawdą (tzn. musi być prawdziwe)
F − jest Fałszem (tzn. musi być fałszywe)
N − może być prawdziwe lub fałszywe (tzn. Nie wiadomo, czasem bywa prawdziwe,
a czasem fałszywe)
O zdaniu T(n) wiadomo, że T(1) jest prawdziwe, T(100) jest fałszywe, a ponadto
dla każdej liczby naturalnej n zachodzi implikacja T(n)⇒T(n+10). Wówczas:
c) T(92) ......N......
e) T(140) .....N.......
f) T(75)⇒T(105) .....P......
dlaczego sa takie odpowiedzi?
30 sty 21:59
ite: to wynika z własności implikacji
30 sty 22:15
mat:
A mozna prosic o wytlumaczenie na tych zadaniu?
30 sty 22:21
ite: ∀n∊N T(n)⇒T(n+10)
kiedy implikacja jest prawdziwa?
P ⇒ P
F ⇒ F
F ⇒ P
czyli skoro T(1) = P /tak oznaczę prawdziwość zdania T(1)/,
to T(11) = P, T(21) = P, T(31) = P, ... ponieważ musi być P ⇒ P
skoro T(100) = F,
to T(110) = P (jeśli mamy F ⇒ P)
lub T(110) = F (ale możliwe też F ⇒ F) i tak dalej do 140
więc możliwe, że T(140) jest prawdziwe lub że jest fałszywe
30 sty 22:40
ite: f/ T(n)⇒T(n+10)
z tego wynika prawdziwość każdej z implikacji T(75)⇒T(85) ∧ T(85)⇒T(95) ∧ T(95)⇒T(105)
a implikcja jest przechodnia więc jest prawdą, że T(75)⇒T(105)
30 sty 22:46
ite: 22:40 napisałam niejasno
skoro T(100) = F,
to albo T(110) = P (jeśli F ⇒ P) i wtedy już tylko T(120) = P, T(130) = P, T(100) = P
albo T(110) = F (jeśli F ⇒ F) i wtedy są znowu dwie możliwości dla T(120) P lub F
30 sty 22:51
mat:
2. Przy kazdym z ponizszych 12 zdan w miejscu kropek postaw jedna z liter P, F, N:
P − jest Prawda (tzn. musi byc prawdziwe)
F − jest Fałszem (tzn. musi byc fałszywe)
N − moze byc prawdziwe lub fałszywe (tzn. Nie wiadomo, czasem bywa prawdziwe,
a czasem fałszywe)
O zdaniu T(n) wiadomo, ze
• dla kazdej liczby naturalnej n zachodzi implikacja T(n)⇒T(n+1),
• dla n=10 implikacja T(n+1)⇒T(n) jest fałszywa.
Co mozna wywnioskowac o prawdziwosci zdania:
a) T(1) ........... b) T(9) ...........
c) T(10) ........... d) T(11) ...........
e) T(12) ........... f) T(666) ...........
g) T(2)⇒T(7) ........... h) T(7)⇒T(2) ...........
i) T(112)⇒T(997) ........... j) T(997)⇒T(112) ...........
k) T(5)⇒T(2014) ........... l) T(2014)⇒T(5) ...........
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n=10: T(10)⇒T(11) zachodzi oraz T(11)⇒T(10) nie zachodzi, czyli T(10)=F; T(11)=P;
b) T(9)=F, bo T(9)⇒T(10) zachodzi i T(10)=F, czyli T(9)=F.
e) T(12)=P, bo T(11)⇒T(12) zachodzi i T(11)=P, czyli T(12)=P.
g) T(2)⇒T(7) ...P.......
i) T(112)⇒T(997) ....P......
k) T(5)⇒T(2014) ......P.....
g) i) k) sa Prawdziwe z przechodniosci tak?
A jak z pozostalymi?
a) T(1)
f) T(666)
h) T(7)⇒T(2) ...........
j) T(997)⇒T(112) ...........
l) T(2014)⇒T(5) ...........
31 sty 17:22
Pytający:
Skoro:
"dla kazdej liczby naturalnej n zachodzi implikacja T(n)⇒T(n+1)"
i
"T(10)=F; T(11)=P"
to
T(n) jest fałszywe dla n ≤ 10
T(n) jest prawdziwe dla n ≥ 11
Więc póki co wszystko dobrze (i łatwo dokończysz).
31 sty 18:18