Parametr m, 2 różne rozwiązania
Pat: Zadanie brzmi:
dla jakiej wartości parametru m∊R, równanie:
x3−6x2−m−5=0
jest spełnione przez dokładnie dwie różne liczby rzeczywiste?
Gdyby równanie było stopnia drugiego to bez problemu, ale tak nie przychodzi mi nic do głowy.
Narysowałem wykres x3−6x2 kalkulatorze funkcji online i zauważyłem, że wyraz wolny musi
być większy bądź równy 0 aby funkcja przecięła się z OX w dwóch miejscach.
Na maturze nie będę miał takich wynalazków, więc chciałbym Was zapytać o logiczne rozumowanie,
jak podejść do takiego zadania od początku.
Dziękuję za pomoc
30 sty 21:27
Saizou :
Skoro ma mieć dwa różne pierwiastki rzeczywiste, to jeden z nich musi być podwójny, czyli
nasze równanie jest postaci
(x−x1)2(x−x2)
Badasz kiedy dwa wielomiany są równe. Postanie układ do rozwiązania.
30 sty 21:32
Pat: Okej dziękuję. Gdyby ktoś szukał odpowiedzi, to m=−5 lub m=32. Poprawne według książki i
sprawdzone na kalkulatorze funkcji, więc poprawne.
31 sty 10:59
31 sty 11:11
Pat: Sorki, dla m=−5 lub m=−37. Z wyrazu wolnego mi wyszło 32 jak już podstawiłem −37

A tak poza tym bardzo fajna stronka
31 sty 17:08