matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Asymptoty pionowe
Agata122:
Mam problem z asymptotami pionowymi
2x−5
2
f(x) =
x
2
−3x
D = R\{0, 3} sprawdzając granicę w x = 0
2x−5
2
lim x−> 0
= [0/0]
x
2
−3x
2−10x
2
=
= −
2x−3
3
coś źle mi wychodzi to nie wiem gdzie jest błąd niby nie ma asymptoty, ale wolfram ją pokazuje w wykresie funkcji
30 sty 20:49
Agata122:
miało być 2x−5x
2
w liczniku
30 sty 20:49
Maciess:
Nie ma asymptoty pionowej w 0.
30 sty 21:00