Pozdrawiam
jakzdacmature: Witam,
Czy w zadaniu: udowodnij, że dla dowolnych liczb a, b prawdziwa jest nierówność a
2+ ab+ b
2 >=
3(a+b−1)
Wystarczy dowód
(a−1)
2 + (b−1)
2 + (b−1)(a−1) >= 0 ?
Z góry dziękuję i życzę miłego wieczorku
30 sty 18:46
Saizou :
Nie wiesz czy składnik
(b−1)(a−1) jest nieujemny
30 sty 18:48
PW: Dla a, b = 0 nierówność jest prawdziwa. Dla a≠0 można oznaczyć b = pa, p∊R uzyskując
równoważną nierówność
(*) a
2 + pa
2 + p
2a
2 ≥ 3(a + pa − 1)
a
2(1 + p + p
2) ≥ 3a(1 + p) − 3
(nierówność kwadratowa zmiennej 'a' z marametrem 'p').
Δ = 9(1 + p)
2 − 12(1 + p + p
2) = −3 + 6p − 3p
2 = −3(p
2−2p+1) = −3(p−1)
2 ≤ 0
Niezależnie od parametru 'p' nierówność (*) jest prawdziwa, co kończy dowód.
Prawdziwość nieróności wynika z faktu, że współczynnik przy a
2 równy
| | 1 | | 3 | |
p2 + p + 1 = (p+ |
| ))2 + |
| |
| | 2 | | 4 | |
jest dodatni.
30 sty 19:37
jakzdacmature: Hmm, nie da się tego jakoś udowodnić bez nierówności kwadratowej?
30 sty 20:21
jc: | | (a−1)2 + (b−1)2 + (a+b−2)2 | |
a2+b2+ab−3a−3b+3= |
| ≥ 0 |
| | 2 | |
30 sty 20:31
PW: Czego wybrzydzasz? Podałem sposób, który "w miarę bezmyślnie" daje dowód, wymaga tylko
rachunków.
Na sposób podany przez jc większość uczniów nie wpadnie.
30 sty 23:48