Oblicz p, wiedząc, że ciała spotkają sie po trzech sekundach.
Mon: | | 1 | |
Z dwóch punktów A i B odległych od siebie o 111 |
| m wyruszają jednocześnie dwa ciała. |
| | 5 | |
Pierwsze z nich przebyło w pierwszej sekundzie 30m, a w każdej następnej o 1m więcej niż w
poprzedniej. Drugie przebyło w pierwszej sekundzie 5m, a w kazdej nastepnej p% tego, co w
poprzedniej. Oblicz p, wiedząc, że ciała spotkają sie po trzech sekundach.
24 lut 10:06
tim: Robię.
24 lut 10:25
tim:

Ciało I:
1 sekunda = 30 m
2 sekunda = 31 m
3 sekunda = 32 m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Do momentu spotkania przebył 93 m.
Ciało II:
W ciągu trzech sekund przebyło 18,2 m.
W pierwszej = 5 m
Jest to ciąg geometryczny:
Zatem:
s
22 = s
1 * s
3 (droga w drugiej sekundzie
2 = droga w pierwszej * droga w trzeciej0
s
22 = 5s
3
Wiemy, także, że razem to musi być 18,2 m
s
1 + s
2 + s
3 = 18,2
| | s22 | |
5 m + s2 + |
| = 18,2 /*5 |
| | 5 | |
25 m + 5s
2 + s
22 = 91
s
22 + 5s
2 = 66
s
2(s
2 + 5) = 66
s
2 = 6
Pierwsza sekunda 5 m
Druga: 6 m
Trzecia: 7,2 m
Oblicz sama p.
24 lut 10:31
tim: s2 = 6, bo musi być dodatnie.
24 lut 11:31