Porównanie liczb z różnymi pierwiastkami
osiem: Natrafiłem na zadanie, które sprawiło mi dosyc duży problem

Mianowicie:
Porównaj podane liczby:
√3 *
3√5 oraz
√5 *
3√2
Totalnie nie wiem jak się za to zabrać

Proszę o pomoc!
30 sty 18:27
PW: Badanie polega na określeni czy różnica tych liczb jest dodatnia, czy ujemna. Można spróbować
tak:
a3 − b3 = (a − b) (a2 + ab + b2)
Suma w drugim nawiasie po prawej stronie jest dodatnia (bo u nas a > 0 i b > 0), a więc liczby
a−b oraz a3 − b3 mają ten sam znak.
30 sty 18:43
osiem: Za bardzo nie rozumiem

Chodzi mi o to, że (√3 * 3√5) to po prostu jedna liczba i (√5 * 3√2) to liczba druga.
Mam je porównać, aby sprawdzić czy są równe lub nierówne

No chyba, że jednak dobrze wytłumaczyłeś/aś
30 sty 19:00
osiem: AA ,dzięki!

Poprowadziłeś mnie, do zrobienia tego zadania
30 sty 19:13
janek191:
( √3*3√5)6 = 27*25
( √5*3√2)6 = 125*4 = 20*25
30 sty 19:31
a@b:
30 sty 19:32
osiem: Dziekuje jeszcze raz
30 sty 19:38
a@b:
No i jak widać
Janek191
unicestwił
muchę strzałem
gazetą
a nie strzałem z
F−16
30 sty 20:29