złożenia funkcji
kasia: Hej
Wytłumaczy mi ktos kiedy mozna zrobic zlozenie dwoch funkcji f(x) oraz g(x)? chodzi o dziedzine
i zbior wartosci
Df Dg
Vf Vg
30 sty 18:16
Blee:
nie bardzo rozumiem ... możesz wyjaśnić o co Ci chodzi
30 sty 18:20
kasia: Chodzi o to kiedy to złożenie ma sens, wiem, że istnieją warunki ze np. Dziedzina Df musi
zawierać się w Vg , i wtedy mozna dokonać złożenia tych dwóch funkcji
przykładowe zadanie:
Wyznaczyć złożenia g ◦ f oraz f ◦ g, o ile istnieją w całej dziedzinie funkcji wewnętrznej.
f(x) = x2 + 3, g(x) = √x − 1
30 sty 18:26
kasia: chodzi mi o te warunki jakie muszą zajść aby moc zlozyc funkcje ze soba
30 sty 18:27
Blee:
i to co napisałaś to jest jedyny warunek
innymi słowy −−− jeżeli funkcja f(x) przyjmuje jakąś wartość która nie jest w dziedzinie g(x)
to NIE MOŻNA zrobić złożenia g(f(x))
więc np.
f(x) = x2 −3
g(x) = √x−1
nie można zrobić złożenia g(f(x)) = √(x2−3)−1 ponieważ dla x = 0 mamy f(0) = −3 ... więc
g(f(0)) = √−3 − 1 = p{−4] ... hmmmm
30 sty 18:29
kasia: Czyli aby dokonac zlozenia g o f :
Vf musi zawierac sie w Dg.
Dziękuje
30 sty 18:33