matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiaż układ równań z trzema niewiadomymi
Pioter:
x
2
+ 8 = 2(2x + y) y
2
+ 9 = 2(2y + z) z
2
+ 10 = 2(2z + x)
30 sty 17:42
piotr:
1
y =
(x
2
+ 8) − 2x
2
1
1
1
z =
((
(x
2
+ 8) − 2x)
2
+ 9) − 2(
(x
2
+ 8) − 2x)
2
2
2
1
1
1
1
x =
((
((
(x
2
+ 8) − 2x)
2
+ 9) − 2(
(x
2
+ 8) − 2x))
2
+ 10) −
2
2
2
2
1
1
1
2(
((
(x
2
+ 8) − 2x)
2
+ 9) − 2(
(x
2
+ 8) − 2x))
2
2
2
31 sty 13:23